natropiesmakow loonanadiecie

wtorek, 26 czerwca 2018

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami...przepyszna 🙄
Próbowaliście kiedyś?
Jesli bedzie ktos chętny, wrzuce przepis. Ja już ja uwielbiam... 😍😍😍 Tak wiec na ciasto potrzebujemy: ✔ 280-290 g zoltego sera
✔ jajko 3 sztuki
✔ 3 pelne lyzki majonezu
Ser scieramy na drobnej tarce, jajka roztrzepujemy widelcem z majonezem, dodajemy ser, dokladnie mieszamy. Duza blaszke wykładamy papierem do pieczenia, mozna posmarowac dodatkowo lyzka oleju. Wylozyc rowno i cienko ciasto serowe. Piec w temp ok. 180° przez 30 min do delikatnego zrumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:
✔ 350 g pieczarek
✔ cenula
✔ jajko
✔ 2-3 lyzki bulki tartej
✔ sol, pieprz
Pieczarki zetrzec na tarce o grubych oczkach, cebule drobno posiejac i podsmażyć do odparowania wody, dolozyc cebulke, doprawic, podsmazyc jeszcze chwile. Wystudzic, dolozyc jajko, bulke tarta, dokladnie wymieszać.
✔ filet z kurczaka (w oryginalnym przepisie bylo ok. 600 g, ja dalam 450, wg mnie to naprawde wystarczajaco)
Filet cienko rozbic i doprawic czym lubicie.

Rolade (ciasto) jeszcze gorace odrywamy od papieru do pieczenia (bardzo latwo odchodzi😜).
Układamy wzdluz dluzszego boku filet jeden przy drugim bez odstepow, zostawiajac ok. 8 cm pustego ciasta przy koncu dlugiego boku. Potem wykładamy nadzienie pieczarkowe w formie wałka tylko na poczatku dlugiego boku, na filecie. Zwijamy scisle do konca, az do miejsca bez nadzienia. Zwineciem do spodu kladziemy na papierze do pieczenia i zawijamy w niego rolade. Tak przygotowana wkladamy do piekarnika na ok. 35 min. Wyjmujemy, z papieru odwijamy dopiero jak wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne