natropiesmakow loonanadiecie

poniedziałek, 19 listopada 2018

Sałatka z brukselką

Salatka z brukselką, kurczakiem i makarorem.

Pyszna i zdrowa, z delikatnym dressingiem miodowo-musztardowym 👌

Przepis:
✔ 100 g  filetu z kurczaka
✔ 30 g makaronu
✔ 200 g brukselki
✔ lyzka oleju rzepakowego
✔ przyprawy:sol, pieprz, papryka wedzona, kolendra

Mięso pokroic na male kawalki, przyprawic i podsmazyc na oleju. Brukselke obrac z niepotrzebnych lisci i podgotowac we wrzatku 10-15 min, odcedzic, przekroic na polowki. Dodac do miesa i chwile smazyc razem. Makaron ugotowac aldente, dodac do mięsa i brukselki.

Sos:
✔ 1 łyżeczka musztardy
✔ 1-2 lyzeczki miodu
✔ 1-2 lyzki soku z cytryny
✔ zabek czosnku
✔ ok.70-80 g jogurtu naturalnego
✔ sol, pieprz

Czosnek przecisnąć, wymieszac wszystkie skladniki dodac do salatki.

Zajadac 😜

Smacznego życzę 😎🌼

Naleśniki ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Ciasto na naleśniki powinniscie już znac z poprzednich postow, bo powtarzalam kilka razy.

Dla przypomnienia podaje skladniki:
✔ 2 jajka
✔ 6 łyżki mąki pszennej/jasnej orkiszowej
✔ 3/4 szklanki mleka
✔ 1 szklanka wody (szklanka w przepisie ma pojemność 200 ml)

Wszystko miksujemy na gładką masę. Będzie dosyc rzadka. Nalesnikow wychodzi 8 sztuk na duzej patelni. Smaze je zawsze bez tluszczu 🙂
Po usmazeniu 4 sztuk dodalam do ciasta łyżeczkę erytrolu i łyżkę nasion chia, wymieszalam i usmazylam kolejne cztery.
Jutro zjem je sobie na slodko, na śniadanie 😉

Farsz:

✔ 200 g mrozonego szpinaku
✔ 50 g fety (zoltej, mniej kaloryczna)
✔ galka muszkatołowa, sól, pieprz
✔ ząbek czosnku

Szpinak rozmrozic w garnuszku na wolnym ogniu, odparowac, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zdjąć z ognia i dodac fete, wymieszac.

Nalesniki ukladalam na tzw zakładkę, po dwie sztuki. Tak, ze ledwo nachodzily na siebie brzegiem. Rozsmarowalam farsz i zwinelam pierwsze dwa, potem to samo zrobilam z pozostalymi dwoma. Wyszly grubeeee😜 Wyglądają w naczyniu jakby byly dwa, ale to właśnie ulozone obok siebie dwa nalesniory i zawinięte w rulon.

Ulozylam tak obydwa obok siebie w nasmarowanym tluszczem naczyniu do zapiekania i zalalam sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy:
✔ 120 ml mleka
✔ łyżeczka masla
✔ 10 g maki pszennej
✔ gałka muszkatołowa, sól

Rozpuścić w garnuszku masło, dodac make i na malym ogniu ciagle mieszac. Na koniec wlac mleko, mieszac jeszcze przez chwile, az lekko zgęstnieje.
Zdjac z ognia i przyprawic sola i gałką. Sos beszamelowy jest raczej rzadki, także bez obaw 😉

Naczynie wlozyc do nagrzanego piekarnika (180°) i zapiekac 10 min. Potem wyjac i posypac startym serem. U mnie bylo to ok. 25g goudy. Do tego kilka pomidorkow koktajlowych i ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 min.

Ot i tyle 😉
Kaloryczność calosci z naczynia to ok.605 kalorii.
A jakie pyszne.....😍😍😍😍

Koniecznie sprobujcie 😉
Robiłam dwa podejscia, by to zjesc 😜

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne