natropiesmakow loonanadiecie

czwartek, 26 października 2017

Batony drobiowe

Ale jestem nimi zachwycona!!😍😍😍
Ta wedlina jest tak dobra, ze nie wiem czy bede w sklepie kupowac 😂😂

I ten galacik galaretkowaty, który sie zrobil nastepnego dnia... miodzio🙄
Zwiezla, zbita, ale tez soczysta i wilgotna.Naprawde bardzo polecam.

Ok 800 g piersi z kurczaka
100 g boczku
50 g salami dojrzewajacego
3-4 lyzeczki zelatyny
Chrzan
Przyprawy

Mięso rozbilam przykrywajac sobie folia spozywcza i formując prostokaty.Nie musza byc piękne i ksztaltne. Mozna sobie filety naciąć do polowy, rozlozyc i wyjdzie wtedy cos na kształt serduszka. Lekko nakladamy jeden plat na drugi, by troche zachodzily na siebie i rozbijamy, tylko nie za cienko.Ja swoje prostokaty probowalam dopasowac do wymiaru folii, tak by potem dobrze sie rolowaly. Wyszlo mi 5 sztuk takich prostokatow.
Kazdy z nich przyprawialam sola, pieprzem chili, majerankiem, czosnkiem granulowanym, ziolami prowansalskimi i smarowalam lyzeczka chrzanu. Mozecie przyprawic sobie kazdy kawalek innymi przyprawami, ja tak zrobilam, zeby batony sie od siebie roznily. Potem kazdy posypalam zelatyna, jak sola po wierzchu. Ulozylam plastry boczku,jeden przy drugim, na innych plastry salami. I zaczelam rolowac. To najtrudniejsze zadanie ale wcale nie az tak, jak sie wydaje. Z jednej strony zwijamy roladke, z drugiej naciagamy folie. Jak rolade mamy zwinieta, to zawijamy scisle kilka razy w folie spozywcza, bardzo ciasno. Boki sciskamy jak cukierki, starajac sie wypuscic powietrze.Zwiazujemu porzadna, gruba nicia. I odstawiamy na godzine do lodowki.




Po tym czasie wyjmujemy i czekamy az nabiora pokojowej temperatury.
Gotujemy wode w dużym garnku. Jak sie zagotuje, zdejmujemy pokrywke i chwile czekamy. Wrzucamy rolady, nie moga sie gotowac! One musza sobie swobodnie plywac na dnie garnka i sie doslownie parzyc w tej wodzie. Jesli beda wyplywac na wierzch,a na pewno tak bedzie, to przykrywamy od gory talerzykiem. Na minimalnym ogniu parzymy wedline ok. 1,5  godziny. Potem wyjmujemy rolady, czekamy az wystygna i wkladamy najlepiej na noc (ok. 12 godzin) do lodowki. Rano jak znalazl na kanapki!!
Utworzy sie fajna, pyszna galaretka pod folia🙄
Jesli chcemy zamrozic batony, to nie przekluwamy folii, tylko cale wkladamy do zamrazarki.
Calosc 5 rolad to mniej wiecej 1250 kalorii
Wszystko zalezy jak bedziecie grubo kroic 😜
Tylko tu liczy sie bardziej to, ze jemy cos zdrowego i pysznego, pelnego bialka i zdrowych tluszczy
Kaloryka jest malo wazna w tym przypaku 🙃😉

Zycze smacznego 🌼😎

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne