natropiesmakow loonanadiecie

czwartek, 14 grudnia 2017

Pierogi ze szpinakiem i feta

Przepis na ciasto pierogowe juz przewinal sie na blogu. Przypomnę:
3 szklanki maki pszennej
Pol szklanki wrzacej wody
3/4 szklanki mleka
Lyzka oleju

Ciasto zagniesc, rozwalkowac i ulepic😜
Dzis sie pobawilam i zrobiłam falbanki.
Nadzienie to podduszony szpinak mrozony, z dodatkiem 2 zabkow czosnku, galka muszkatolowa, pieprzem i sola. Po odparowaniu wody dodalam pokruszona fete i wymieszalam. Takim farszem nadzialam pierogi i wrzucalam na gotujaca sie wode. Az do wyplyniecia pierogow, ok. 4-5 minut.

Smacznego 🌼😎







Chleb z twarogiem

Dzis przepis na pieczywo.
Na chleb.
Czy bedzie slodki czy slony, zalezec bedzie od Waszych upodoban i dodatkow.
1 jajko
230 g twarogu poltlustego bez laktozy
1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1/2 szklanki zmielonych platkow owsianych lub owsianej mąki
Odrobine proszku do pieczenia
2 lyzki słonecznika
2 lyzki nasion chia
2 lyzki siemienia lnianego
2 lyzki płatków orkiszowych
10 suszonych sliwek

Tak naprawde wiele zalezy od nas co tam w środku bedzie, co lubimy itd.
Ser nalezy zblendowac z jajkiem, dodac reszte skladnikow i porzadnie wymieszac.Moze to byc trudne bo masa bedzie zbita.
Wylozyc do małej keksowki z papierem do pieczenia. Moja byla troche za duza, dlatego chlebek wyszedl niski. Nie stracil tym jednak na smaku👌😉
Piec w temp. ok. 180° pol godziny, do suchego patyczka.
Podobny przepis widzialam na instagramie ale chcialam zeby moj mial sporo blonnika i delikatnie pozwolilam sobie na modyfikacje.
Calosc podzielilam na 10 kawalkow, w jednym jest 3,5 g blonnika👌😜

Smacznego 😎🌼




Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne