natropiesmakow loonanadiecie

sobota, 8 grudnia 2018

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Dziś na obiad zjedliśmy zapiekana piers z kurczaka. Niby filet, niby jadany bardzo często, a zrobiony ciut inaczej i od razu caly obiad był inny.

✔ 3 kawalki filetu z kurczaka po ok.130-140g każdy
✔ szpinak mrożony, ok.150g
✔ 2 ząbki czosnku
✔ pół szklanki kiszonej kapusty
✔ 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
✔ łyżka miodu
✔ łyżeczka musztardy
✔ przyprawy: sol, pieprz, kolendra mielona, papryka slodka wędzona, galka muszkatołowa, ziola prowansalskie
✔ 3 plastry żółtego sera lub pol kulki mozzarelli

Filety rozbic ale nie bardzo cienko. Przyprawic papryka, solą, pieprzem i kolendrą.
Szpinak poddusic w garnuszku do rozmrozenia i odparowania wody, przyprawic sola, pieprzem, galka, dodac przecisniety jeden ząbek czosnku, przestudzić.
Na kazdy płat filetu kłaść troche kapusty kiszonej, na to szpinak. Zawinąć w roladę.

Ułożyć w naczyniu do zapiekania, lekko wysmarowanym olejem.
Zrobić sos pomidorowy, czyli wymieszać koncentrat z musztardą, miodem, przeciśniętym drugim zabkiem czosnku, sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi.

Zapiekac ok.20-25 minut potem wyjac, poukładać na kazdym filecie ser i ponownie wlozyc do piekarnika na 10 minut.

Pyszne a zawsze inaczej😉

Życzę smacznego 😎🌼

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne