natropiesmakow loonanadiecie

niedziela, 7 stycznia 2018

Nalesniki jaglane ze szpinakiem i sosem tahini

Dzis naleśniki jaglane które byly juz na blogu kilka wpisow wczesniej.
Przepis na ciasto praktycznie taki sam, zamiast budyniu dalam tylko make ziemniaczaną. Czyli:

3 łyżki platkow jaglanych zalewam wrzatkiem, mieszam i odstawiam min. na pol godziny.
Potem dodaje 2 lyzki maki ziemniaczanej, 2 jajka,pol szklanki mleka i odrobine soli. Wszystko blenduje, koniecznie blenduje!Nie mieszam.Gladka masa, rzadka (!) wytworzy lekka piane przez blendowanie.
Smaze nalesniki na dobrej patelni bez tluszczu, dzis wyszlo mi 6 sztuk 😜🙃

Nadzienie:
Pol op. mrozonego szpinaku mieszam na ogniu z zabkiem czosnku, dodaje galke muszkatolowa, sol, pieprz.Czekam az odparuje woda.Wylaczam gaz i dodaje polowe opakowania sera fety. Dokładnie mieszam do rozdrobnienie calego sera.
Nadziewam nalesniki i polewam sosem.

Sos:
Lyzka pasty tahini, dwie lyzki jogurtu, sok z polowy cytryny, zabek czosnku, sol, pieprz, papryka wedzona slodka. Wymieszac porzadnie i gotowe.

Smacznego😎🌼

Jeden talerz, czyli 3 nalesniki ze sosem to 379 kalorii.


Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne