Dziś na obiad mamy u nas w wersji wytrawnej: z pieczarkami, szpinakiem, serkiem i kurczakiem.
Oto przepis na ciasto naleśnikowe:
🍃1 jajko
🍃300 ml mleka
🍃150 ml wody
🍃9 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej (ok.135g)
🍃szczypta soli
🍃300 ml mleka
🍃150 ml wody
🍃9 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej (ok.135g)
🍃szczypta soli
Wszystko zblendowac na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wyszło mi 11 sztuk na patelni o średnicy 20 cm.
Nadzienie:
🍃150 g filetu z kurczaka
🍃100 g świeżego szpinaku
🍃100 g pieczarek
🍃50 g serka twarogowego, naturalnego Łaciaty
🍃ząbek czosnku
🍃sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Filet pokroić drobno i podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć aż będą rumiane i sprężyste. Osobno podsmażyć szpinak na suchej patelni dodając przecisniety czosnek.
Na koniec przyprawić i dorzucić serek. Wymieszać dokładnie i dodać kurczaka z pieczarkami.
Nadzienie wystarczyło mi na 6 naleśników. Resztę dzieci zjadły na słodko 😉😉😉
Kaloryczność na zdjęciach to ok. 470 kalorii.
Smacznego 🙂🙂🙂😘