natropiesmakow loonanadiecie

sobota, 8 września 2018

Zupa krem z cukinii

Dzisiaj na obiedzie królowała cukinia. Była w zupie i w plackach. I byla pyszna, zaspokoiłam swoje potrzeby 😉
Jak zrobić krem z cukinii? Do tego bardzo dietetyczny?
Nic prostszego...

➡ 450 g ziemniaków
➡300 g cukinii ze skórą
➡ cebula
➡ 2 ząbki czosnku
➡2 łyżki oleju

Cukinię i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostke i na łyżce oleju podsmażyć.
Cebulę drobno pokroić i z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na drugiej łyżce oleju. Dodać cebulę do ziemniaków i cukinii, zalać gorącą wodą (ok.litra) i podgotować do miękkości.
Potem wszystko zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową.
Wychodzi ok. 6-7 pelnych misek (talerzy), tj. jakieś 85-95 kalorii bez dodatków.

Ja zjadłam z kleksem jogurtu naturalnego, grzankami i szczypiorkiem.

Smacznego 😎🌼

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne