natropiesmakow loonanadiecie

sobota, 15 września 2018

Muffiny czekoladowo-twarogowe

Pyszne, przepyszne!!
Miękkie i wilgotne, rewelacyjne😍😍😍

A przepis na to cudo?

Proszę bardzo:

Ciasto czekoladowe:
✅ 5 pelnych łyżek oleju rzepakowego
✅2 łyżki kakao
✅6 łyżek erytrolu
✅1 jajko
✅2 łyżki dżemu niskoslodzonego
✅5 plaskich łyżek mąki orkiszowej, 50g
✅ łyżeczka proszku do pieczenia

Olej podgrzać i dodać kakao, wymieszac łyżką. Dodać reszte składników i dokladnie zamieszać masę.

Ciasto twarogowe:
✅ 100 g chudego twarogu
✅ 2 łyżki erytrolu
✅1 białko kurze
✅1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
✅ ulubione owoce (u mnie garść mrożonych borówek i 2 śliwki pokrojone na drobne kawałki)
✅ 2-3 kostki gorzkiej czekolady (użyłam Wawela, 18 g)

Twaróg zagnieść widelcem z białkiem, dodac slodzidło i mąkę, porządnie wymieszać.

Do foremek układać najpierw ciasto ciemne, do około połowy papilotki, a potem twarogowe. Na wierzch poukładać owoce i czekoladę w kawałkach.
Wyszlo mi 8 sporych sztuk, mozna śmiało włożyć do 10, bo jednak troche wyrosną.
Piec w temperaturze ok.180° jakieś 30 minut.

Inspiracją byl przepis z blogu Ostra na słodko. Troche pozmienialam składniki pod swoje potrzeby i zasoby kuchenne😜

Polecam,  bardzo pyszne 😍😍
Jedna muffinka przy podziale na 8 sztuk to ok.140 kalorii.

Smacznego 🌼😎

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne