natropiesmakow loonanadiecie

poniedziałek, 15 października 2018

Pieczeń rzymska z jajkiem

Dzisiaj wrzucę przepis na pieczeń rzymską, którą pewnie większość z Was dobrze zna lub nawet robiła.
Miałam trochę mięsa z indyka więc stwierdziłam, że trzeba je dobrze wykorzystać. Pieczeń była do obiadu ale równie dobrze może byc w smacznych kanapkach. Jutro wrzucę tak mężowi do pracy. Jeszcze nic o tym nie wie więc ciii.....😉
A Wam dzisiaj podrzucam najbardziej uproszczoną i najbardziej chyba mozliwie dietetyczną wersję.

✔ mięso mielone z indyka 500 g
✔ średnia cebula przeprażona na łyżeczce oleju
✔ 5 jajek (1 surowe, 4 ugotowane na twardo)
✔ przyprawy: sol, pieprz, majeranek, papryka, oregano

Mięso wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem i przeprażona cebulką. Połowę ułożyć w małej keksówce 12x24, koniecznie z papierem do pieczenia. Docisnąć i ułożyć jajka w całości, jedno za drugim. Przykryć reszta mięsa, ponownie dociskając, jak się uda, uformować na kształt rolady. Piec w piekarniku w 180°,ok.45-50 minut.

Podzieliłam pieczeń na 10 sporych plastrów.
Kaloryczność całości to: 1159
BTW całości: 131/68/5,7

My dziś zjedliśmy na ciepło z sosem pieczarkowym na śmietanie 😜😜😜

Smacznego 😎🌼

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne