natropiesmakow loonanadiecie

niedziela, 3 lutego 2019

Chleb ze szpinakiem

Muszę się pochwalić, upiekłam dziś chleb!!
Pyszny, pulchny i wilgotny, ze szpinakiem i twarogiem 🙄
Jako, że z pieczywem zawsze byłam na bakier w kuchni, to po dzisiejszym dniu mogę stwierdzić, że już Coś potrafię 😜
Oryginalny przepis na ten chlebek znajdziecie na blogu smakowitychleb.pl.
Jest tam kilka świetnych przepisów na pieczywo, zupełnie takich, których nie należy się obawiać.
Pozmienialam sobie troszkę składniki, bo nie miałam np mąki jaglanej, a taka byla w oryginale.
Przepis po moich lekkich modyfikacjach:

 ✔ 500 g mąki (dałam mieszanki:150 g ryżowej, 150 g gryczanej, 100 g kukurydzianej i 100 g orkiszowej)
✔ 100 g twarogu półtłustego
✔ 100 g szpinaku (świeży) przesmazonego z zabkiem czosnku i ostudzonego
✔8 g suchych drożdży
✔330 ml gorącej wody
✔ sól, pieprz

Mąki, drożdże, twaróg, sól, pieprz wymieszać w misce. Dodać przestudzony szpinak i wlać gorącą wodę. Wymieszać ręką lub mikserem z hakami do połączenia składników. Ja dodatkowo użyłam blendera ręcznego, by ciasto zrobiło się gladkie, bez grudek, jak plastelina.

Wyłożyłam do keksówki 12x24 z papierem do pieczenia, wygladzilam równo, lekko zwilżonymi palcami. Na wierzchu posypałam ulubionymi ziarnami. Może to być cokolwiek:płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, chia, siemię, czarnuszka, sezam, itp.

Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny. Ciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika i w 180° pieczemy ok.35-45 min. Sprawdzamy patyczkiem, jak bedzie suchy, to znaczy, ze chleb jest upieczony.
Studzimy na kratce, a potem zajadamy 😜😜😜😜










Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne