natropiesmakow loonanadiecie

piątek, 9 listopada 2018

Rolada szpinakowa

Naszło mnie wczoraj na roladę ze szpinaku. Robiłam juz kilka razy, najbardziej popularna to ta, z łososiem. Owszem bardzo smaczna, ale u nas pojawia się również w wersji z szynka parmeńską. Nie każdy lubi wędzona rybę i czesto trzeba dostosowac się do reszty, poza tym, wielkimi krokami zbliżają się święta, więc rolada lososiowa sobie zaczeka na swoją kolej.
A teraz czas na tą z szyneczka.
Przepisów jest mnóstwo. Właściwie, co blog, to przepis na tę roladę. Każdy ma swój, bardziej lub mniej sprawdzony przepis. U mnie zawsze wychodzi, ciasto sie nie przypala, nie jest wilgotne, jak to nie raz bywa, nie rozpada się i jest naprawde smaczna. Do tego prezentuje sie okazale.
Pamiętajcie tylko o dwóch rzeczach:szpinak trzeba odsączyć a papier do pieczenia trzeba miec naprawde dobry, bo czesto bywa tak, że ludzie narzekają, że przylepia im sie ciasto i nie mogą go oderwać. Najprostszym wtedy sposobem jest posmarować papier do pieczenia odrobiną oleju po calosci.

Tak więc do rzeczy🙂
Co jest nam potrzebne?

⏩4 jajka
⏩ opakowanie mrożonego szpinaku 450g
⏩2 duże ząbki czosnku
⏩ pół łyżeczki pieprzu
⏩ pół łyżeczki gałki muszkatołowej
⏩ pół łyżeczki soli
⏩ twarożek, serek śmietankowy ok.260-300 g (u mnie byly to 2 mniejsze opakowania). Może byc smakoway, np. z chrzanem, papryka, szczypiorkiem, itp.
⏩ szynka parmeńska 100-130 g

Szpinak rozmrozić na wolnym ogniu w glebokim garnku, co chwila mieszajac. Jak odparuje wode, przestudzic. Przestudzony szpinak dodatkowo odcisnąć przez gaze/tetrę. Mi się wydawalo,  że wody już właściwie nie ma, a odcisnelam naprawde sporo.
Do takiego szpinaku dodac przyprawy, żółtka i łyżkę mąki pszennej/orkiszowej, przeciśnięty czosnek.
Białka ubić na sztywno i dodać do szpinaku. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką, do połączenia składników.
Blachę, taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go odrobiną oleju i wylać szpinakowe ciasto. Rozsmarować po całości i włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec w temperaturze ok. 200° jakieś 15-20 min.
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto ładnie odkleja sie od papieru więc bez obaw😉
Wystudzony "placek" posmarować serkiem zostawiajac ok.2-3 cm wolnego brzegu. Na serek ułożyć plasterki szynki.
Zwijać od krótszego boku do wolnego brzegu. Potrzebny jest, by nadzienie zwyczajnie nie wycisneło sie ze zwijanej rolady.
Zwijać należy w miarę ściśle, odklejajac przy każdym zwinieciu papier. Mój właściwie odchodzil sam.
Po zrolowaniu zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum dwie godziny do lodówki. A potem?
Kroić i smakować😉

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne