natropiesmakow loonanadiecie

wtorek, 7 listopada 2017

Pizza gryczana

Byla juz pizza bez pieczenia, taka prosto z patelni ale nie było jeszcze pizzy z mąki gryczanej.
Kupilam ja jakis czas temu i trzeba bylo wykombinowac cos z jej udzialem. Tak wiec dzis na obiad wpadla pizza, szczerze Wam powiem, ze bardzo smaczna,na cienkim cieście a i kalorycznosc jest w niej calkiem przyzwoita😜.

Skladniki na pizze wielkosci ok. 22-23 cm:
2,5 lyzki maki gryczanej
2,5 lyzki maki kukurydzianej
Pol saszetki drozdzy instant
Sol, pieprz,pol szklanki cieplej wody.
Maki wymieszać,dodac przyprawy i drozdze.
Powoli wlewac wode mieszając. Przykryc ściereczką i wstawic do lodowki nawet na kilka godzin.
Foremke (u mnie silikonowa od tarty 22 cm) posmarowac oliwa (silikonowej nie trzeba) a potem wylac ciasto.Bedzie lepkie i raczej rzadkie.Posmarowac passata, ulozyc dodatki, posypac oregano. W zaleznosci od dodatkow kalorycznosc sie zmienia.U mnie cala pizza wyszla ok.480-500 kalorii.
Serem posypac najlepiej pod koniec pieczenia.Moja siedziala w pielarniku jakies 20 minut.

Smacznego 😎🌼




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne