natropiesmakow loonanadiecie

poniedziałek, 27 listopada 2017

Ciasto gryczane z kremem budyniowym

Dzis ciasto z maki gryczanej. Ciezkiej jak dla mnie, bo poczatkowo nic mi z niej nie wychodzilo. Podchodze wiec do niej z lekkim dystansem ale ze lubie probowac, to wiec resztka maki w sloiku jaka mialam, musiała znalezc swoje zastosowanie.
I tak wyszlo ciacho gryczane:

7 lyzek maki gryczanej
4 jajka
3 lyzki erytrolu
3 lyzki kakao
Lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubijamy osobno, żółtka ucieramy z erytrolem. Do zoltek dodajemy make, kakao, proszek, mieszamy i na koniec piana z bialek.Delikatnie mieszamy do polaczenia skladnikow.
Do formy o srednicy 20-22 cm wlewamy coasto (wylozona papierem do pieczenia, chyba, ze silikonowa) i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok.30 min.
Ciasto podzieliłam na 8 kawalkow. Przekrojone i przelozone czekoladowym budyniem do ktorego wkroilam banana. Gore placka starlam na tarce.
Jeden kawalek to ok. 120 kalorii.

Smacznego 😎🌼






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziś polecam

Zupa z pieczarkami i makaronem

Najbardziej popularne