Od rana za mna chodzily...
Miałam tak przeogromna ochote na pierogi, ze az strach.
Stwierdzilam, ze musze zrobic i tyle.Ale jak zrobic ciasto ,zeby mnie nie zjadly kalorie?
Ano tak 😉:
Pelna szklanka mąki orkiszowej ok. 130 g
Troche ciepłej wody ok. 100 g
I tylko wymieszać i zagnieść 😉
Tak,by ciasto dalo sie rozwalkowac, podobnie jak na zwykle pierogi.
Z tych proporcji wyszlo mi 15 sztuk.
Mozna sobie podsypywac ciasto zwykla mąką. Rozwalkowac trzeba na grubość ok. 2,3 mm i wykrawac szklanką kółka. Nakladalam na środek po 3 duże sztuki borowki i zlepialam brzegi.
Wrzucac do wrzatku,gotowac kilka minut, tak by sie przypadkiem nie rozpadly.
Mąka orkiszowa ma to do siebie, ze nie jest az tak elastyczna jak pszenna. Ale spokojnie da sie lepic pierozki.
Jedna sztuka to ok. 30 kalorii.
Zjadlam 12 sztuk z 2 lyzkami smietany 12% a borowek w sumie użyłam ok. 80 g.
Calosc mojego dzisiejszego obiadu to 475 kalorii.
Rozklad makro: B16/T9/W81
Smacznego🌼👌
Witam ciepło u siebie. Jestem zwyczajną mama i zwyczajna żoną. Troche niezwyczajnie mialam nadbagaz z kilogramami, ktorych bardzo nie lubilam. Udalo mi się jednak je pozegnac. Mam nadzieję, ze na zawsze. Lubie zdrowo zjesc i eksperymentowac w kuchni. Zaglądając do mnie poznasz wiele przepisów i sposobów na dobre, zdrowe jedzenie. Chcesz? Witam gorąco :)
natropiesmakow loonanadiecie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziś polecam
Najbardziej popularne
-
To ciasto jest dobre samo w sobie, nawet bez przekladania, kremów, czy czegokolwiek. Nigdy nie wiedziałam jak upiec dobry, słodki a przy ty...
-
Jest to danie,ktorego nigdy przejesc nie moge. Szakszuka... Podsmażam zabek czosnku na lyzeczce oleju,dodaje pol cebuli pokrojonej w piork...
-
Witam sie dzisiaj przepysznymi placuszkami z serka wiejskiego. Mówię Wam, cudowne 🙄🙄😍 Na tej patelni, ktora widać na zdjeciu wyszlo mi 7...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz